Kdo je izumil prenos električne moči?

Kdo je izumil prenos električne moči?
(avtor: K. Bakič)

O tem nas pouči naš slavni profesor fizike na graški tehniški univerzi ob koncu 19. stoletja, dr. Simon Šubic, v članku z naslovom  “O prenašanju delujočih moči z elektriko“, objavljenem leta 1900 v reviji “Dom in svet”, št. 12, v založbi Katoliškega tiskovnega društva.

To si, kot piše ©ubic, pripisuje Francoz Hippolyte Fontaine (1833–1910), ki je bil sodelavec znamenitega belgijskega inženirja Zenoba Gramme-ja (opomba: Grammov dinamo je bil izboljšan Siemensov dinamo iz leta 1866 in prvi, ki je omogočil višjo napetost in bolj stabilen enosmerni tok). Na svetovni razstavi leta 1873 na Dunaju je Fontaine želel pokazati obiskovalcem kako lahko poganja vodno črpalko z elektromagnetnim strojem na enosmerni tok, ki ga proizvaja v Grammovem dinamu. On je namreč želel tržiti Grammov stroj. Od sosednjih razstavljavcev si je izposodil toliko bakrene žice (cca. 2 km), da mu je vodna črpalka končno delovala pravilno. Po tem poskusu, kot pravi Fontaine, je dobil idejo, da bi lahko prenašal mehansko energijo na dolge razdalje. O tem je napisal članek v nekem francoskem časopisu. Zamisel Fontaina sta prva uporabila Francoza Felix in Chretien leta 1878 v svoji tovarni sladkorja v Sermaizeu. Ker je predelava sladkorne pese sezonskega značaja in razen enega meseca preostali del leta parni stroji stojijo, sta Francoza želela, da v času mirovanja parnih strojev le te uporabijo s pomočjo prenosa električne moči za oranje njiv. Ob parnem stroju sta namestila Grammov dinamo za proizvodnjo enosmernega toka in po gibljivem kablu na razdalji 800 m (od tovarne do njiv) prenašala električni tok do motorja, ki je bil posebno prirejen ob plugu za oranje. Tako se je pravzaprav prenos električne moči začel z električnim oranjem v Franciji, leta 1878. Ta primer je našel številne posnemovalce v Franciji in drugod, zlasti zaradi ekonomskega učinka.

Fontaine je bil tudi organizator prve svetovne elektrotehnične razstave v Parizu leta 1881. Kot pionirju elektrotehnike mu je Francija podelila visoko priznanje legije časti.