STROKOVNJAKI ZA ELEKTROENERGETSKE SISTEME ŽE OD LETA 1921

CIGRE je mednarodno nevladno in neprofitno združenje za elektroenergetske sisteme. Ustanovljeno je bilo leta 1921 v Parizu v Franciji. Združenje CIGRE je predano razvoju, raziskovanju, prakticiranju in deljenju znanja o elektroenergetskih sistemih. Spodnji video vam bo podal vse osnovne informacije o mednarodnem združenju CIGRE.

PONOSNI NA NAŠE ZAČETKE

Že skoraj 100 let je CIGRE vodilno globalno združenje za velike elektroenergetske sisteme. Iz združenja CIGRE so kasneje nastala mnoga druga strokovna združenja, kot so WEC, EURELECTRIC in CIRED. CIGRE je najstarejši »klub«, ki združuje proizvajalce električne energije, operaterje, raziskovalce, projektante, izdelovalce opreme za elektrogospodarstvo in izobraževalne kadre pri reševanju problemov v elektroenergetskih sistemih.

Slovenski nacionalni komite CIGRE deluje od leta 1992, prvo nacionalno konferenco pa je organiziral leta 1993. Pred tem obdobjem so slovenski strokovnjaki delovali v jugoslovanskem komiteju JUKO CIGRE, ki je bil ustanovljen v Ljubljani leta 1951. Prvi predsednik JUKO CIGRE je bil prof. dr. Milan Vidmar.

Po ustanovitvi slovenskega nacionalnega komiteja CIGRE se je močno povečalo njegovo članstvo in aktivnosti. Danes je Slovenski komite CIGRE pod okriljem Slovenskega združenja elektroenergetikov. Njegove glavne dejavnosti so organiziranje konferenc, seminarjev in tematskih delavnic ter publiciranje tehničnih brošur, knjig in strokovnih slovarjev s področja elektroenergetike.

GLOBALNA SKUPNOST

Globalna skupnost CIGRE združuje tisoče inženirjev in svetovno priznanih strokovnjakov iz več kot 90 držav. Osrčje skupnosti predstavljajo nacionalni komiteji iz vsake države, ki svojim članom ponujajo bogat nabor strokovne dokumentacije in raznolike tehnične perspektive iz vsakega kotička sveta, kjer je prisotna CIGRE.

CIGRE razpolaga z naprednim programom znanja, ki pokriva 16 ključnih domen elektroenergetike. Domene ali t. i. študijske komiteje sestavlja 250+ delovnih skupin, kjer se vsaka ukvarja s specifično problematiko. Skozi sodelovanje in deljenje praktičnih izkušenj člani mednarodnega združenja CIGRE pridobijo pomembne strokovne informacije, ki jim pomagajo pri razvoju elektroenergetskega sistema prihodnosti.

CIGRE-jev program znanja vključuje širok nabor lokalnih in mednarodnih konferenc, z najpomembnejšo konferenco – CIGRE Session, ki se vsako sodo leto odvije v Parizu v Franciji. CIGRE Session se smatra za enega izmed najpomembnejših in največjih dogodkov v svetu elektroenergetike na globalni ravni.

STROKOVNE PUBLIKACIJE

V zadnjih 100 letih je delo CIGRE skupnosti prispevalo mnogim ključnim mejnikom modernih elektroenergetskih sistemov. CIGRE-jeve publikacije, ki so bile razvite s strani domenskih strokovnjakov skozi sodelovanje in deljenje praktičnih izkušenj so glavni vir informacij za reševanje problematike modernih elektroenergetskih sistemov.

To pomeni, da se lahko inženirji, ki se ukvarjajo z vsakdanjo problematiko vedno obrnejo na CIGRE-jev program znanja za pridobivanje nepristranskih odgovorov, ki temeljijo na preverjenih dejstvih.

Prenesite si brošuro in izvedite več o CIGRE